donderdag 23 december 2010

eindmaquette exploded capital

Onderweg nog véél problemen gehad, vooral met de beweging van de "krul", maar uiteindelijk kwam ik tot het volgend resutltaat!!:








 Eerst had ik het idee om mijn blokje hout waaraan mijn krul vastgeplakt zit, te laten schuiven op die aluminium plaat die je op de foto ziet zodat het blokje niet meer vrij kan bewegen om de staaf. Hierbij had ik een gleufje gemaakt in mijn blokje. Na ondervinding heb ik gemerkt dat bij deze methode veel wrijving onstaat, waardoor de beweging niet meer vlot ging. Uiteindelijk heb ik dan de aluminium plaat verplaatst zodat eigenlijk mijn blokje erop 'rust' (zie foto)


 Als oplossing van mijn probleem van mijn grote stok (zie vorig blogpost), heb ik mijn stok laten vastplakken op een stuk hout, waarbij ik in het hout aan weerszijden een gaatje maak, waar een stuk ijzerdraad doorgaat die dan vastzit aan de ondergrond. Deze soort van as, bevindt zich zo niet zo ver van de werkelijke scharnierlijn. Dit kon zo niet met schuim gebeuren, want schuim breekt enorm snel, zeker als je gaten erin wilt boren.

Doordat mijn grote stok wat hoger komt te staan door het blokje hout, heb ik dan ook een stuk hout geplaktj op het 'klein stokje'. Hiebij ik dan een gaatje gemaakt die overeenkwam met een gaatje die ik had gemaakt in de ondergrondplaat. Ik heb er daar dan een houten staafje in geplaasts, waardoor de 'kleine stok' kan roteren.


 uiteindelijke beweging:











woensdag 22 december 2010

en nog probleempjes

In het begin had ik voor mijn proefmaquette mijn 'grote stok' met behulp van een nagel en daarrond wat ijzerdraad laten vaststeken zodat deze op zijn plaats zou blijven. Het probleem hierbij is, dat de kop van de nagel begint te schuren aan het schuim waardoor het schuim begint af te brokkelen. Toen ik deze opstelling voor een tweede keer maakte, was er zelf een heel stuk van mijn schuim weg.
Ik heb toen geprobeerd om een as te maken waarrond mijn stuk van mijn letter kan ronddraaien. Ik heb ondervonden dat dit eigenlijk geen goed idee is, want het scharnier van mijn stuk bevindt zich eigenlijk daar niet. Het scharnier is de hoeklijn waarbij mijn stuk letter de ondergrond raakt. Daardoor begint mijn as mee te schuiven met de beweging die ik wil maken met mijn stuk letter.

nieuw concept 'kleine stok'

nieuw concept 'grote krul'

Zoals je al gemerkt heb in mijn vorige posts, heb ik mijn 'krul' van de R laten roteren om een as. Deze bleef op eenzelfde hoogte waardoor ik moeilijkheden kreeg om mijn 'kleine stok' te laten bewegen. Deze had ik eigenlijk geen bewegingsvrijheid meer. Als oplossing hiervoor heb ik dan ervoor gezorgd dat mijn 'krul' van langsboven komt, waardoor er meer plaats is voor mijn ander deeltje van de R. Hierbij verschuift de 'krul' op een rail.











dinsdag 21 december 2010

proefmaquette 'klein stokje'





Ik had de bedoeling om het 'klein stokje' van de R in 2 te delen en zo met een scharnier het bovenste  deel te laten bewegen. (zie foto's)

Ik heb dan eens uitgetest om de beweging te laten gebeuren samen met de 'grote stok' van de R. Dit zonder slagen.
Toen ik het touwtje wat lager verbond (aan het touwtje die de grote stok laat bewegen), bewoog het ietsje maar nog steeds niet zoals het moet.

Ik moet dus nog iets anders vinden.

zondag 12 december 2010

verdere uitzoeking

Na ik het eerste deel in beweging heb laten brengen, heb ik verder gezocht hoe ik het tweede deel daarbij kan bewegen. Zoals je zag in mijn eerste proefmaquette was ik van plan de krul van mijn R te laten draaien. Dit was toen niet echt goed gelukt. 

Nu ben ik eerst op de zelfde wijze gestapt om te zien of deze rotatiebeweging wel degelijk kan werken. Zoals je ziet op de eerste foto's (zie hierboven) wou ik mijn krul laten roteren op een stok dat ik vanonder mijn krul heb bevestigd. Deze zat niet gecentreerd waardoor deze zou botsen tegen mijn andere deel tijdens roteren.

Ik heb deze dan centrisch bevestigd, wat wel ging werken, maar had toen iets over het hoofd gezien.
Mijn klein stokje van de R moet juist daar terechtkomen.





 Ik heb toen met k'nex wat uitgeprobeerd en dit is wat uitgekomen is. (ik heb achteraf nog wat meer verstevigingen bij moeten voegen want k'nex is niet zo stevig)



Toen ik aan het testen was, bleek dat op sommige momenten
mijn krul juist op zijn plaats terechtkwam en soms niet. Dit kwam   
doordat het maar op één punt bevestigd was en op dit plaats vrij kon roteren. Dit mag dus niet, dus heb ik dan een tweede bevestiging gedaan.






tweede bevestiging

uiteindelijke:







woensdag 8 december 2010

proefmaquette 2

Ik heb een eerste deel van mijn letter in beweging kunnen brengen.
Zoals je in de eerste 2 tekeningen kunt zien heb ik eerst mijn touw laten verbinden aan de bovenkant van mijn letter. Dit was natuurlijk niet al te slim. De kromming van mijn letter moet daar juist terechtkomen.
Ik heb het dan uiteindelijk wat lager laten verbinden.

Ik heb dan uiteindelijk ook de stokjes laten verdwijnen en gebruik gemaakt van een lusje (met ijzerdraad). Het ziet er zo veel beter uit.






Timberkits Pianist - Wooden Automata

Wood mechanics lamp "Mehanograf"

donderdag 2 december 2010

een eerste uitprobeersel

Ik heb al eens wat uitgeprobeerd en dit is hetgene wat ik uitgekomen heb. Tijdens het maken van dit proefmaquette heb ik ondervonden dat dit veel moeilijker is dan ik al had gedacht. Er is dus nog héél véél werk aan de winkel!!

Na ik dit heb gemaakt heb ik gemerkt dat mijn stuk van mijn letter niet terug naar zijn oorspronkelijke staat gaat. Ook ben ik niet tevreden over de beweging zelf. Ik moet dan ook nog letten op de positie van elk stuk.
keuze opsplitsing "R"